EZ-Rounded
doctor

Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Botoksu – Masseter Botoksu

Uykuda diş gıcırdatma tıbbi adıyla bruksizm toplumun %30’undan fazlasında karşılaşılan bir sorundur. Nedeni tam olarak belli değildir, ancak genetik, fiziksel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını düşünülmektedir. Özellikle stresli yaşam en önemli nedenidir. Sabahları çene ekleminde ağrı, baş-boyun ağrısı, dişte hassasiyet, çatlamış hatta kırılmış dişler, uyku bozukluğu, sürekli kasılan çene kasları ile tamamen açılıp kapanmayan kilitlenmiş bir çene, çiğneme kaslarında aşırı güçlenme ve büyüme nedeniyle yüz şeklinin değişmesi (kare yüz görünümü) önemli belirtileridir.

Masseter_botox_1
Resim-1: Masseter Kasına Uygulama
Masseter_botox_2
Resim-2: Diş gıcırdatma problemi şiddeti fazla olanlarda temporal kasa da uygulama yapılır

Diş sıkma vakalarında uygulanan tedavi süreci daha fazla diş hasarını önlemek ve çene ağrısını veya rahatsızlığını gidermek için kas gevşeticiler, antidepresanlar, dişleri korumak için ağız içi araç ve protezler kullanılmaktadır.
Son yıllarda botoks uygulaması diğer tedavilere daha etkin bir şekilde öne çıkmaktadır. Botoks uygulaması çiğneme kaslarına (masseter, temporal kasları Resim1-2) uygulanması yolu ile yapılır.

Botoks uygulanmasından üç sonra etkinlik başlar, 10.’uncu-15.’inci günlerde günlerde tam olarak etkinlik oluşur ve altı aya kadar etkinlik devam eder. Botoks uygulaması ile kasın kütlesi de azalacağından alt yüz bölgesindeki genişlikte (kare yüz görünümü de) giderilmiş olur. Tekrarlı uygulamalarda botoks’un etkinlik süresi uzar.