Akne - Sivilce İzlerinin Tedavisi - Ez Derm
blog img

Sivilce İzleri Neden Olur:

Sivilcelerin erken ve etkili tedavisi sivilce izi oluşumunu büyük ölçüde önleyecektir, hedef iz gelişmeden önce tedavi edebilmektir.

Şunu unutmayın; Sivilce izini tedavi etmenin en iyi yolu, ilk etapta sivilceyi önlemektir.

Eğer sivilcelerinizle oynarsanız sivilce izleri geliştirme olasılığını artırırsınız. Sivilcelerinizi koparmaktan, patlatmaktan veya sıkmaktan kaçınmalısınız.

Oluşmuş olan sivilce izleriniz kendiliğinden düzelmeyecektir, düzelmesi için cildi uyararak tedavi işlemlerinin olması gerekmektedir.

Sivilce İzlerinin Çeşitleri:

Eritem (Kızarıklık): Sivilce geçtikten sonra sivilce izleri alanlarında kızarıklık kalabilir. Zamanla gerileyebilir. Eğer kalıcı olmuş ise damar lazeri uygulamasının tedavi etkinliği mevcuttur.

Çökük Sivilce İzleri: Sivilce izlerin %80-90’ı kollajen doku kaybı ile oluşan çökük skarlardır. Başlıca icepick (buz kıracağı veya kazma izi tipinde), boxcar (vagon tipi) ve rolling (yuvarlak veya dalgalı tip) skarlar olarak sınıflandırılmaktadır.

İcepick (buz kıracağı veya kazma izi tipinde): Dar (<2mm), derin, keskin sınırlı tünellerdir ve derinin alt tabakasına ulaşır. Tüm akne izlerinin %60-70’ini oluşturur.

Rolling (yuvarlak veya dalgalı tip): Derinin derine çekilmiş görünümü olan lezyonlardır ve 4-5mm’den daha geniştirler. Dalgalı görünümleri mevcuttur.

Boxcar (vagon tipi): Keskin sınırlı köşeli, yuvarlak veya oval çöküntülerdir. Genellikle 1,5 ila 4 mm çaplarındadır.

Sivilce İzlerinin Tedavi Seçenekleri:

Sivilce izleri inatcıdır ve herkes için geçerli bir tedavi seçeneği yoktur. Sivilce izi tedavisinde detaylı bir öykü ve muayene ile uygun ve etkili bir tedavi planı için kilit rol oynamaktadır. Hastanın yaşı, sivilce izlerinin türü, sivilce izlerinin rengi, cilt tipine göre tedavi seçenekleri değişkenlik göstermektedir. Sivilce izi tedavisinde tek başına ideal bir prosedür olmadığından en iyi sonuçları elde etmek için kombinasyon tedavileri gereklidir. Farklı sivilce izi tipleri ve hastalara göre değişen, kombine tedavi yöntemlerini uygulamak daha etkili olmaktadır.

Tedavi etkinliği kişiden kişiye göre değişmekle birlikte %30 ila %80 arasında iyileşme gözlenmektedir.

Tedaviye ne kadar genç yaşlarda başlanırsa tedavinin sonuçları o kadar tatmin edici olmaktadır.

Cihaz işlemleri

Scarlet X ve/veya franksiyonel lazer işlemleri uygulanabilir. Uygulamalar seanslar şeklinde yapılır. Seans sayısı sivilce izlerinin türüne ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir ortalama olarak en az üç seans önerilir, bazı kişilerde seans sayısı artabilir. Beraberinde PRP uygulamasının yapılması tedavi etkinliğini artırmaktadır.

Scarlet X uygulamaları her mevsim uygulanabilir, işlem sonrasında ciltte soyulma olmadığından daha konforlu uygulamadır.

Franksiyonel lazer işlemleri kış döneminde uygulanmaktadır, işlemden sonra ciltte soyulma olduğundan çok iyi güneşten korunması ve cildi nemlendirilmesi gerekmektedir.

Subsizyon

Subsizyon, cilt altında deriyi alt tabakalara doğru çeken bantları serbeştirmek için uygulanır. Rolling (yuvarlak veya dalgalı tip) tip sivilce izlerinde uygulanması tedavinin etkinliğini artırır.

Kimyasal Peeling

Sivilce izlerinin olduğu deri dış katmanları soyularak deriden uzaklaştırılır ve ayrıca hasarlanma sonucu deri uyarılarak yeni kollajen sentezi tetiklenir. Koyu tenli kişilerde tedavi sonrasında lekelenme riski nedeniyle uygulanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Özellikle ice-pick sivilce izlerinde CROSS-TCA yönteminin etkinliği mevcuttur.

Dermapen

Özellikle yeni gelişmiş olan sivilce izlerinin tedavisinde etkinliği mevcuttur. Kişi koyu tenli ise uygulama sonrasında leke kalabilir bu nedenle uygun hasta seçimi önemlidir.

Yumuşak doku dolgu maddeleri

Cildin altına kollajen, hyalüronik asit enjekte edilmesi girintili yara izleri üzerinde cildi dolgunlaştırır. Amaç, sivilce izlerini daha az fark edilir hale getirmektir. Bu uygulamaları özellikle cihaz işlemlerinden sonra uygulanması tedavi etkinliği artırır.

Son Söz:

Sivilce izlerini tamamen iyileştiren tek bir yöntem yoktur, kombine tedavi gerekir.

Tedavi seçeneklerinden sivilce izinin tipine göre hastaya özel tedavi protokolü oluşturulmalıdır.

Bir sivilce izi tedavi planı her hastada aynı sonucu vermez.

Sivilce izleri canınızı sıkabilir, ancak sivilce izlerinizi daha az fark edilir hale getirebilecek birçok tedavi seçeneği vardır.

En Çok Okunanlar

  • Güneş Yanığı
    Güneş yanığı, dokunulduğunda sıcak hissedilen ağrılı bir cilttir...
  • Cildiniz İçin En İyi 7 Antidoksan
    Antioksidanlar, hücrelerin yaşlanmasına neden olan oksidatif stresi tersine çevirerek veya önleyerek çalışırlar...
  • Erkek Tipi Saç Dökülmesi
    Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Genetik olarak yatkın kişilerde hormonların etkisiyle kıl follikülünün incelmesidir...

Sosyal Medya