Erkek Tipi Saç Dökülmesi - Ez Derm
blog img

Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Genetik olarak yatkın kişilerde hormonların etkisiyle kıl follikülünün incelmesidir. Erkek ve kadınlarda temel nedenler aynıdır.

Her iki cinsiyette başlangıç ergenlikten sonra herhangi bir zamanda oluşabilir. Klinik olarak erkeklerde 17 yaş, kadınlarda 25-30 yaşlarında fark edilir. Her iki cinsde saç kaybı öncelikle saçlı derinin tepesinden öne doğru ilerler. Erkeklerde genellikle alın saç çizgisi geriye doğru çekilir Erkeklerde saçlı derinin tepe kısmının öne doğru, saçlı derinin ön bölgesi geriye doğru çekilmesi ile tam kelliğe doğru ilerler.

Genetik faktörler önemlidir; erkeklerin ailerinde saç dökülmesi problemi olan erkek akrabaların sayısı artıkça bu problemle karşılaşabilme ihtimalleri artar. Baba veya dayıda olması önemli risk faktörüdür.

Kadınlarda ise annenin benzer saç dökülmesi olması risk faktörü oluşturur.

Erkek Tipi Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç köklerinde östrojen ve testosteron hormonlarına karşı reseptörler bulunmaktadır. Testosteron saçın düşmanıdır, saçı inceltir ve döker, tekrardan saçlar incelenerek çıkar ve tekrar dökülür, her defasında incelerek tekrar çıkar ve bir süre sonra saç o kadar incelir ki minyatürize bir saç teli olur ve artık saç kökünden çıkamaz, saç kökünden çıkamayan saç teli eğer 5-6 yıl çıkmaz ise o saç kökünü maalesef kaybederiz. Bu durum saç köklerindeki testosteron hormon duyarlılığın artmasından dolayı kaynaklanır bu nedenle kandaki testosteron düzeyleri normaldir. Hormon duyarlılığı olan saç kökleri saçın tepe, ön ve yan bölgelerin üst kısımlarıdır. Saçlı deride ense bölgesinde ve yan bölgedeki saçların alt kısımlarında saçlarınızın hormon duyarlılığı olmadığından dökülmeyecektir.

Nasıl Tanı Konulur?

Tanı genellikle klinik muayene ile konulmaktadır. Dermaskopik muayene ile saç köklerinizin değerlendirilmesi yapılmaktadır. Kadınlarda eğer adet düzensizliği mevcut ise hormon değerlerine bakılması gerekmektedir. Özellikle erkeklerde kellik sürecine ilerleme farklılık göstermektedir. Bazı kişilerde bu süreç 5 yıl kadar kısa olabilirken bazı kişilerde 15-20 yıl kadar uzun olabilmektedir. Kadınlarda kellik süreci olmaz fakat saçlı deride tepe kısmı yılbaşı ağacı gibi bir görünüme sahip olabilir.

Erkek Tipi Saç Dökülmesinde Tedavi

Evde Yapılabileceğiniz Tedaviler

Minoksidil: Minoksidil en etkili evde kullanabilecek tedavi seçeneğidir. Kullanıldığı sürece etkinliği devam eder, tedavinin kesilmesiyle 3-4 ay sonra saçlar dökülmeye başlar. Erkeklerde %5 topikal minoksidil daha etkili bulunmuştur. Sabah ve akşam uygulanmalıdır. Saçlı deride en az 4 saat kalmalıdır. Kadınlarda %2 ve %5’lik formu kullanılır sıklıkla tedavide %2’lik formu tercih edilir. Tedaviye başladıktan sonra ortalama 8 hafta saç dökülmesi görülebilir, bu normal bir süreçtir. Etkinliği 6.ayda başlar, maksimum etkinlik için 1 yılda elde edilir.

Mezoterapi Uygulamaları

Erkek tipi saç dökülmesinde mezoterapi çok etkin bir tedavi seçeneğidir. Doktorunuz saç dökülmenizi değerlendirildikten sonra mezoterapi tedavi seçeneğinin protololünü belirler. Bu protokolde bazı hastalar için haftalık seanslar olabilir bazı hastalar için aylık seanslar olabilir. Başlangıçtaki tedavi protokolü genellikle 3-4 aya tamamlanır. Sonrasında devam tedavisinde 3-4 ayda bir olacak şekilde mezoterapi uygulamasının yapılması önemlidir. Mezoterapi uygulamasındaki amaç saç köklerindeki testosteron hormonuna karşı duyarlılığı azaltmak ve saç döngüsü için önemli olan büyüme faktörleri, vitaminler, mineraller desteği sağlayarak minyatürize olmuş saç telinin tekrar kalın saç kılına dönmesini sağlamak amaçlanır.

Mezoterapi uygulamasından 2-3 ay sonra saç dökülmesinde azalma, 3-4.ayda yeni saç çıkışlarında başlama ve 6-8. aylarda saç yoğunluğunda artış beklenir. Devam tedavisine uyum sağlanırsa iyilik hali devam eder.

Tedavi etkinliğini belirleyen en önemli faktör; saç dökülmesinin başlandığı zamandır. Eğer mintatürize olmuş saç teli saç kökünden 5-6 yıl çıkmaz ise bizler o saç kökünü kaybediyoruz, tekrardan saç kökünü geri kazanmamız mümkün olmaz. Saç dökülmesi başladıktan sonra ne kadar erken dönemde tedavi başlanırsa tedavi etkinliği o kadar artar.

Platelet Rich Protein (PRP)

Mezoterapi uygulamalarında PRP uygulamasını sıkça tercih edilir. PRP’de yoğun trombosit içeriği mevcuttur. Trombositler büyüme faktörlerinden zengin hücrelerdir ve uyarıcı-onarıcı-besleyici etkinliği mevcuttur. Mezoterapi tedavi protokolünde PRP uygulaması çoğu kez yer almaktadır.

Dermapen

Saç köklerini uyarmak ve yeniden saç çıkışını artırmak için dermapen tedavisi, mezoterapi tedavi seçeneği ile kombine edilmektedir.

Saç Ekimi

Son yıllarda saç ekimi uygulamaları sıklıkla yapılmaktadır. Bu yöntem erkek tipi saç dökülmesi için başarılı sonuçlar göstermiştir. Kozmetik cevap, ense bölgesindeki verici saçların miktarına ve yoğunluğu kadar uygulayan kişinin tecrübesinde de bağlıdır. Saç ekimi yapılan saçlar ense bölgesinden alındığından ve bu bölge saçlarının hormon duyarlılığı olmadığından transfer edildiği alanda dökülmeyecektir. Fakat saç ekimi yapılmış olsa bile mevcut olan tepe-ön bölge ve yan kısımların üst kısımlarındaki saçların korunması için mezoterapi uygulamalarına devam edilmesi gerekmektedir.

Doç. Dr. Ebru Karagün

Dermatoloji Uzmanı

Ve unutmayın ki hayat her zaman yakaladığımız yerden başlar.

En Çok Okunanlar

  • Güneş Yanığı
    Güneş yanığı, dokunulduğunda sıcak hissedilen ağrılı bir cilttir...
  • Cildiniz İçin En İyi 7 Antidoksan
    Antioksidanlar, hücrelerin yaşlanmasına neden olan oksidatif stresi tersine çevirerek veya önleyerek çalışırlar...
  • Erkek Tipi Saç Dökülmesi
    Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Genetik olarak yatkın kişilerde hormonların etkisiyle kıl follikülünün incelmesidir...

Sosyal Medya