Derin Ve İnce Kırışıklıklar Nasıl Tedavi Edilir? - Ez Derm
blog img

Derin kırışıklıklar sadece yaşlanmanın değil aynı zamanda güneşe maruz kalma, sigara ve alkol tüketimi gibi çevresel faktörlerin de bir sonucudur. Cildin doğal elastikiyeti yaşla birlikte azalır ve bu da ciltte hacim kaybına neden olur. İnce çizgilere tekrarlanan yüz ifadeleri, güneşe maruz kalma ve kuruluk neden olur. Peki kırışıklıklarla nasıl başa çıkabilirsiniz? Ya da sorunun temeline inmek için daha detaylı bilmek gerekirse kırışıklıklar nasıl oluşur? Yazının devamında kırışıklıklar ve kırışıklıkların azalmasını ya da oluşmasını azaltmak için neler yapabileceğimizden bahsettik, keyifli okumalar.

Kırışıklıklar Nasıl Oluşur?

Kırışıklıklar yaşlanma sürecinin doğal bir parçasıdır. Cildimiz yaş alma sürecinde doğal olarak elastikiyetini kaybeder, daha kuru hale gelir ve artık kırışıklıklar kaçınılmaz olur.

Tekrarlayan kas hareketleri de kırışıklıkların oluşumu için bir nedendir. Gülümseme, kaş çatma ve gözlerini kısma gibi tekrarlanan yüz hareketleri üst yüz bölgemizde oluşan kırışıklıklarımızın en önemli nedenidir. Yıllar içerisinde alt yüz bölgemizde dudak üzerinde ince çizgilerimiz, yanaklarda paralel çizgilerimiz, boyun bölgesinde ve el üzerinde ise kırışıklıklarımız ortaya çıkmaktadır.

Kırışıklıkların gelişimini yaşam tarzımız da etkileyebilir. Eğer sigara içiyorsanız dudak üzerinde çizgileriniz, uyku pozisyonunuza bağlı yanaklar ve göz kenarlarındaki çizgileriniz, güneş hasarınız fazla ve güneş koruyucu kullanmıyorsanız cildinizde derin kırışıklıklarınızın oluşması kaçınılmazdır. Sigara içiyorsanız, çok alkol tüketiyorsanız, yetersiz uyuyorsanız, dengesiz (trans yağ içeren ve rafine şekerler bulunduran diyetiniz varsa) besleniyorsanız, stresli yaşantınız varsa, spor yapmıyorsanız ve yaz kış demeden güneş koruyucu kullanmıyorsanız kırışıklıkların oluşmasına davetiye çıkarıyorsunuz demektir.

Tabii ki değişmeyen gerçek genetik faktörlerin de etkisi yadsınamaz. Eğer ailenizde kırışarak yaşlanan bireyler fazla ise ve ince kuru cilt yapısına sahipseniz, kırışarak yaş alma süreciniz olma ihtimali yüksektir. Eğer sizler de yüzünüzdeki kırışıklıklardan rahatsız iseniz ve kendinizi geç kalmış hissediyorsanız her zaman “hayatın yakaladığımız yerden başladığını” hatırlayın lütfen.

Kırışıklıklar İçin Evde Yapılabilecekler

1. Retinoidler (A Vitamini)

Yaşlanma karşıtı bileşenler söz konusu olduğunda evde kullanacağınız ürünlerde retinoidler (A vitamini) altın standarttır. Retinoidler hücre döngüsünü uyararak, kolajen ve elastin üretimini artırarak ve kırışıklıkların görünümünü azaltarak etkinlik gösterirler. Ayrıca, retinoidler yaşlılık lekelerini (senil lentigo) ve çilleri azaltır, güneş hasarını tersine çevirir ve cilt dokusunun yenilenme sürecini artırarak daha parlak, daha genç görünen bir cilt elde edilmesini sağlar.

Retinoidler (A Vitamini) Nasıl Kullanılır?

Retinoidlerin etkileri çok yönlüdür. Ancak burada bir uyarıda bulunmakta fayda var. Retinoidler son derece güçlüdürler (!!!). Özellikle yanlış kullanıldıklarında tahrişe, kuruluğa, kızarıklığa ve ciltte ciddi soyulmalara neden olabilirler. Retinoidler başlangıçta haftada sadece iki ila üç kez kullanılmalıdır. Hatta çok açık tenli iseniz haftada bir kez kullanımla bile başlanabilir. Kullanım sürecinde cildinizin toleransına göre kademeli olarak kullanılan gün sayısı artırılarak her gün kullanıma geçilebilir. Kullanacağınız retinoidli kreminizi bir nemlendirici ile karıştırarak uygularsanız, yan etki ihtimalini azaltmış olursunuz. Ve her zaman retinoidli kremleri gece kullanmalısınız ve gündüzleri iyi bir nemlendirici ile devam etmelisiniz. Retinoidli krem kullanıyorsanız, mutlaka güneş kremi de kullanmalısınız çünkü retinoidler cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirir.

Kullanım süresi: Kış dönemi boyunca kullanımı tavsiye edilmektedir. Etkinlik konusunda beklentiniz hemen olmasın. Yapım sürecini uyardığından dolayı etkinliği de 3-4 ay sonra ortaya çıkacaktır.

Uyarı: Retinoid kullanımına başlamadan önce mutlaka dermatoloğunuzdan bilgi alın.

2. C Vitamini (Askorbik Asit)

Yaşlanma karşıtı durumlar söz konusu olduğunda evde kullanacağınız bir başka ürün de C vitaminidir (askorbik asit). C Vitamini, kolajen ve elastin üretimini artıran güçlü bir antioksidandır ve bu şekilde kırışıklıkların görünümünü azaltır. C vitamini cildinizi güneş hasarından korumakta harika etkinlik gösterir. Özellikle yaz döneminde güneş koruyucunuzun altına sürmeniz, güneşin yan etkilerinden korunmanızı sağlayacaktır. Ayrıca güneş lekelerinizi, genişlemiş gözeneklerinizi de azaltır ve cildinize daha parlak bir görünüm sağlar.

C Vitamini Alırken ve Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

C vitaminin önemli ölçüde etkinliği olması için kontrasyonun %8’den (aldığınız ürünün içeriğinde belirtilir) yüksek olması gerekir. En etkili olduğu yoğunluk (konsantrasyon) oranı %15 askorbik asit içeren ürünlerdir. Eğer cildiniz kuru ise ve hassas bir cildiniz varsa, kullanmaya yavaş yavaş başlayın (haftada 2-3 gün) ve cildinizin toleransı arttıkça kullanımınızı kademeli olarak artırın. C vitamini konsantrasyonu %20’den fazla ise ciltte rahatsızlık hissi verir ve C vitamini etkinliği %20 konsantrasyondan sonra plato çizer. Fakat bu durum ciltteki kuruluk hissini artırır.

C vitamini ürününün oksidasyonu önlemek için opak veya koyu renkli bir cam şişede olduğundan emin olun. Havaya ve ışığa maruz kalındığında oksitlendiği için C vitaminini ışıktan uzak bir yerde saklayın. C vitamini oksitlendiğinde sarı ya da kahverengi olur. O yüzden kullanırken serumunuzun açık sarı ya da renksiz olduğundan emin olun.

Kullanımı: Sabah akşam kullanılabilir. Özellikle sabahları güneş koruyucunuzun altına uygulayabilirsiniz.

Dermatolog Eşliğinde Kırışıklık Tedavisi

1. Mezoterapi

Mezoterapi uygulamalarının kırışıklık oluşumunun önlenmesindeki etkinliği, kırışıklık tedavisine göre çok daha fazladır. Mezoterapi uygulamaları ile hücresel aktivitenin yenilenmesi ve aktivasyonu ile fibroblastların (cilt doku mimarisini oluşturan kolajen ve elastin sentezinin yapıldığı hücre) sentez kapasitelerinin arttırılması, yeni kolajen, elastin ve hyalüronik asit üretimi ile derinin neminin, parlaklığının ve sıkılığının artırılması hedeflenir. Cildimiz 20’li yaşlarda her yıl kolajen ve elastinin %1,5’ini kaybeder. Bu kayıba bağlı gelişen kırışıklıklarımızı bizler 30’lu yaşların ortalarından itibaren fark etmeye başlarız. Mezoterapilerin içeriğinde olan vitaminler, mineraller, aminoasitler, antioksidanlar, ko-enzimler kolajen ve elastin üretiminin esas maddeleridir. 20’li yaşlarda başlanan mezoterapiler ile kolajen ve elastinin kayıp süreci büyük ölçüde azaltılır ve bizler yıllar içinde cildimize iyi bir yatırım yaparak, kırışıklıklarımızın oluşma sürecini büyük ölçüde yavaşlatırız. Özellikle sigara içiyorsanız, yetersiz uyuyorsanız, dengesiz (trans yağ içeren ve rafine şekerler bulunduran diyetiniz varsa) besleniyorsanız, stresli yaşantınız mevcutsa mezoterapi ile bu olumsuz yaşam tarzınızın cildinize olan etkilerini de azaltmış olursunuz.

2. Dolgu Uygulamaları

Dolgu ürünleri, kırışıklıklarınızı yumuşatmak için cilde enjekte edilen jel benzeri maddelerdir. Yüzdeki hacim kaybının neden olduğu kırışıklıklar için dolgu ürünleri harikadır. Daha genç bir görünüm için kaybolan hacmi geri kazandırır, cildi nemlendirir ve yüzü dolgunlaştırır. Dermal dolgu maddeleri, kolajen, elastikiyet ve yağ kaybının yanı sıra yerçekimi ve güneş hasarından kaynaklanan statik kırışıklıkları (mimik hareketleri ile oluşmayan) düzeltmek için de kullanılmaktadır. Dolgu uygulamaları özellikle alt yüz bölgesindeki kırışıklar için ideal çözümdür.

3. Scarlet X

Tüm cilt katmanlarında problemleri aynı anda tedavi edebilen bu sistem, özel tasarlanmış mikro iğneler ile cilt altını radyofrekans dalgalarıyla cilt doku mimarisini oluşturan fibroblast hücreleri uyarılır. Uygulamadan sonra cildiniz yeni kolajen ve elastin üretmeye başlayacaktır. Bu şekilde daha sıkı ve elastikiyeti artmış bir cilde sahip olacaksınız.

Scarlet X yöntemi ince çizgiler ve kırışıklık tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Cilt altı dokusunu uyardığından ve yeni sentez sürecini de artırdığından kırışıklık oluşumunu da engelleyecektir. Hem kırışıklıkları azaltıcı etkinliği hem de önleyici etkinliği ile kırışıklık tedavisinde çifte etkinlik sağlar. Radyofrekans teknolojisi, derinin üst tabakasına zarar vermeden yalnızca deri altı dokusunu hedeflediğinden, her mevsim uygulanabilir. Uygulama sonrası 1-2 saat sonra geçen hafif bir kızarıklık oluşabilir. Ancak kişi sosyal yaşamına hemen geri dönebilir. İşlem sonrasında cildin iyice nemlendirilmesi ve güneş koruyucu kullanılması yeterlidir. Radyofrekans teknolojisine sahip çok çeşitli cihazlar mevcuttur. Scarlet X, FDA onayı olan radyofrekans teknolojisinin en üst teknolojisi ile üretilmiş bir cihazdır.

4. İp Uygulamaları (Örümcek ağı)

Örümcek ağı estetiği uygulamasında, cilt yapısı ile biyouyumlu tamamen eriyebilen ipler, cilt altına ince uçlu iğneler ile yerleştirilir. Uygulanan bu ipler cilt alt dokusuna tıpkı örümcek ağı gibi işlenir. Örümcek ağı estetiği temelinde, azalan kolajenin ve elastinin üretimini artırarak cilt kalitesini artırmak hedeflenir. Böylelikle artan cilt kalitesi ile yeni kırışıklık oluşumu azalırken, oluşmuş olan kırışıkların azaltılması da sağlanır ve bu şekilde çifte etkinlik olur. Örümcek ağı uygulamasının özellikle 30-45 yaş arasındaki kişilerde etkinliği çok daha iyidir. 20’li yaşlarda olup daha sıkı ve daha gergin cilde sahip olmak isteyenler için de çok uygun bir yöntemdir. Örümcek ağı estetiği, kişiyi sosyal hayattan koparmayan ve kısa sürede uygulanan bir uygulamadır. Örümcek ağı estetiği uygulamasından hemen sonra canlanmaya başlayan ciltteki asıl etki 3. aydan sonra görülecektir.

5. Lazer Tedavileri

Kırışıklıkların azaltılması ve ince çizgilerin tedavi edilmesinde lazer tedavileri de etkilidir. Bu tedavilerin sadece kış döneminde yapılması, tedavi sonrasında geçici kızarıklığın uzun sürmesi ve sonrasında 7-10 gün kadar yüzde soyulma ve kabuklanmanın olması, radyofrekans teknolojisine göre dezavantajlarıdır.

6. Kimyasal Peelingler

Kimyasal peeling, yüzünüzdeki cilt dokusunu uyararak kolajen ve elastin üretimi artırır, cildinizi pürüzsüzleştirerek ince kırışıklıklarınızı azaltır. Kimyasal peeling uygulamasından önce kırışıklarınızın derinliği değerlendirilir ve sonrasında tedavi protokolünüz oluşturulur. Yüzeysel, orta ve derin peeling uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamalarda kullanılan ürünler ve bu ürünlerin konsantrasyonları birbirinden farklıdır. Kimyasal peeling sonrasında uygulanan ürüne ve uygulanan ürünün konsantrasyonuna göre değişkenlik gösteren kızarıklığınız ve ciltte soyulmalarınız olacaktır. Bu durum peelingin derinliği arttıkça daha da belirgin olacaktır. Bu nedenle sadece kış döneminde uygulanması gerekir. Derin kimyasal peeling uygulamalarından sonra 7-10 gün evde kalmanız doktorunuz tarafından önerilebilir.

Derin ve ince kırışıklıkların nasıl tedavi edildiğine dair bir çok yöntemle ilgili kapsamlı bir bilgi aktarımı yapmaya çalıştım. Konu ile ilgili kafanıza takılan bir durum olduğunda ya da randevu oluşturmak isterseniz web sitemizde yer alan telefon numaralarından bize ulaşabilirsiniz.

En Çok Okunanlar

  • Güneş Yanığı
    Güneş yanığı, dokunulduğunda sıcak hissedilen ağrılı bir cilttir...
  • Cildiniz İçin En İyi 7 Antidoksan
    Antioksidanlar, hücrelerin yaşlanmasına neden olan oksidatif stresi tersine çevirerek veya önleyerek çalışırlar...
  • Erkek Tipi Saç Dökülmesi
    Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Genetik olarak yatkın kişilerde hormonların etkisiyle kıl follikülünün incelmesidir...

Sosyal Medya