
Yüz Lekeleri (Melasma) Ne Kadar Yaygındır?
Deride lekeler, genellikle 20-40 yaş arasında başlar ve kadınların yüzde 40-50’sini etkileyecek kadar sık gözlenir. Yüz lekesi, özellikle hamile kadınlar arasında çok yaygın bir cilt bozukluğudur. Hamile kadınların %40 ila %70’ini etkiler.
Kimler Yüz Lekesi Oluşturma Riski Altındadır?
- Koyu ten rengine sahipseniz, açık ten rengi olanlara göre lekelenme riskiniz daha fazladır.
- Hamilelik: Hamilelik sürecinde hormonların seviyeleri artmıştır ve bu hormonlar da lekelenmeye neden olur. Lekelenmedeki artış 3. aydan sonra başlar. Hamile iken oluşan lekelerin %60’ı doğumdan sonra bir yıl içinde geriler.
- Genetik: Yüzünde leke olan kişilerin yaklaşık %33 ila %50’sinin ailesinde başka bireylerde de leke mevcuttur.
- Mavi Işık: Televizyonunuzdan, dizüstü bilgisayarınızdan, cep telefonunuzdan ve tabletinizden gelen mavi ışık yüzünüzde lekelenmeye neden olmaktadır.
- Makyaj (kozmetik): Bazı kozmetikler fototoksik (cildi güneş ışığına duyarlı hale getiren) reaksiyon olarak adlandırılan reaksiyona neden olurlar ve lekelenmeyi artırırlar.
- Sir ağda gibi sıcak ağda uygulamaları ciltte lekelenmelere yol açar.
- Yüze uyguladığınız cildi hasarlandıracak uygulamalar (evde yapılan peelingler).
- Fototoksik ilaçlar (sizi güneş ışığına duyarlı hale getiren ilaçlar): Bunlar arasında bazı antibiyotikler, sivilce ilacı veya kremleri, bazı psikiyatri ilaçları ve anti nöbet ilaçları bulunur.
Cilt Lekelerine Karşı Mezoterapi Tedavisi
Günümüzde mezoterapi ile leke tedavisi sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri haline geldi. Hem güvenli hem de başarı oranı yüksek bir tedavidir, özellikle yaz döneminde güneş ışınlarına bağlı gelişen lekelerin belirginleşmesinin önlenmesinde veya belirginleşen lekelerin gerilemesinin sağlanmasında etkilidir.
Mezoterapi ile Leke Tedavisi Kaç Seans Uygulanabilir?
- İşlem öncesinde hastanın herhangi bir acı hissetmemesi için cilde anestezik krem sürülür
- Uygulama alanı lokal antiseptik ile temizlenir
- Enjeksiyon işleminin tamamlanmasının ardından hastanın hemen gündelik hayatına dönmesi mümkündür.
Deride lekeler sorununa yönelik olarak gerçekleştirilen mezoterapi işleminin seans sayısı bireysel farklılıklar gösterir. Çünkü ciltte meydana gelen lekelerin derinliği, lekenin görünümü, kişinin cilt yapısı farklı olabiliyor.
Çoğunlukla 4-6 seans ile başarılı bir sonuç elde edilebildiğini belirtebiliriz. Ancak kimi zaman sadece 2-3 seans yeterli olurken nadiren ise 8 seans gerekebilir.
Mezoterapi ile leke tedavisinde seans aralıkları 2-3 haftada bir olacak şeklinde belirlenir.
Mezoterapi ile Leke Tedavisinde Sonuçlar Ne Zaman Görülür?
Hastaların büyük bölümü işlemin hemen ardından deri lekelerinin ortadan kaybolmasını beklemektedir. Ancak bunun pek mümkün olmadığını belirtebiliriz. Leke tedavisinde mezoterapi yönteminin etkilerini görmek için en az 2 seansın tamamlanmış olması gerekiyor.
Mezoterapi ile Leke Tedavisinin Yan Etkileri Neler?
Leke tedavisinde kullanılan mezoterapi uygulaması sonrasında ciltte hafif kızarıklık ve morluk oluşabilir. Ancak bu etkinin geçici olduğunu vurgulamak gerekiyor.
Leke tedavisi yapılsa bile kişinin güneş koruyucuyu çok düzenli olarak kullanması gerekmektedir.
Güneş Koruyucu Kremini Nasıl Kullanmalısınız?
Hangi leke tedavisini yaptırırsanız yaptırın güneş koruyucusuz olmaz. Güneş, leke oluşumda tek yönlü bir bilettir.
- En az SPF 30’a sahip olan (SPF 50 üstü güneş koruyucu kullanmak ek katkı sağlamayacaktır).
- İçeriğinde çinko oksit ve/veya titanyum dioksit içeren güneş koruyucu tercih edin. Özellikle güneş koruyucunuz demir oksit içeriyorsa mavi ışık spektrumuna da etkin koruma sağlayacaktır.
- Güneş koruyucunuzu dışarı çıkmadan yarım saat önce sürüp dört saatte bir tekrarlamaya özen gösterin.
- Bilgisayar ekranı, telefon ekranı gibi mavi ışık kaynaklarına maruziyetiniz varsa kapalı ortamlarda da güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmeyin.
- Ve unutmayın ki; akşam güneşi lekelenmenizi daha çok artırır, güneş batana kadar kullanmaya devam edin. Cam, güneşten koruyucu bir alan oluşturmaz. Araba sürerken de güneş koruyucu kullanmayı unutmayın.