Botoks Uygulaması Nedir Neden Yapılır?
Botoks (Botulinum Toksini) enjeksiyonları kırışıklıklara neden olan kasları gevşeterek görünümü iyileştirir. Botoks uygulamaları sadece kozmetik açıdan uygulanmamakta ayrıca aşırı terleme (koltuk altı- avuç içi- ayak altı), migren, aşırı aktif mesane (idrar kaçırma), zayıflama için (mide botoksu) ve göz problemleri gibi tıbbi durumları da tedavi eder. Sonuçları korumak için, tedaviler için her beş ila altı ayda bir tekrarlanmalıdır.
Botoks uygulaması, botulinum toksininin hedeflenen kas grubuna uygulanmasıdır. Botulinum toksinleri, sinirleri etkileyen ve kas zayıflamasına neden olan nörotoksinlerdir. Kozmetik veya tıbbi nedenlerle botulinum toksin enjeksiyonu yapılmaktadır.
Botoks uygulamalarında uygulamayı yapan hekimin yüz anatomisi ve kasları, mimikleri oluşturan kasların yerleşimini, uygulamada enjeksiyon derinliğini, kullanılacak doz ve teknikleri hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olması gerekmektedir. Çünkü yanlış bir uygulama istemeyen sonuçlara neden olabilir.
Botoks'un Etki Mekanizması Nedir?
Botoks kaslara giden sinir sinyallerini bloke eder. Sonuç olarak, enjekte edilen kaslar kasılamaz (gerilemez). Aşırı terleme durumunda yapılan uygulamalarda terlemeyi engeller. Bu etkiler her zaman geçicidir, ancak ortalama dört- beş ay kadar sürebilir.
Botoks ile Hangi Kozmetik Durumlar Tedavi Edilebilir?
Botoks kozmetik enjeksiyonları yaşlanma belirtilerini gidermek için kullanılır. Bu tedavi, yüzünüzün çeşitli bölgelerindeki ince çizgileri ve kırışıklıkları düzeltebilir,
Örneğin;- Üst yüz bölgesinde: kaş ortası, alın, göz çevresindeki kırışıklıklarda
- Dudak üzerinde ince çizgilerde
- Çenede oluşan portakal kabuğu görünümde
- Çene hattının belirginleştirilmesinde
- Boyun çizgilerinin azaltılmasında
- Diş gıcırdatma-diş sıkma tedavisinde
- Diş eti gülümsemesinde
- Hiperhidroz (Aşırı terleme) Koltuk altı- avuç içi- ayak altı-saçlı deri-alın-ense terlemelerinde
- Alt bacak bölgesindeki kas hacminin azaltılmasında
- Mikrobotox uygulaması ile; gözeneklerin küçültülmesinde- seboreik dermatitte kullanılmaktadır.
Botoks Güvenli midir?
Botoks uygulamasında kullanılan botulinum toksininin markası önemlidir. Uygulama yapan doktorunuza botoks markasını sorabilirsiniz. Botoks uygulamalarında uygulamayı yapan hekimin yüz anatomisi ve kasları, mimik yapan kasların birbiri ile ilişkisini, mimik çizgileri (dinamik kırışıklıklar) ve yüz çizgileri (statik kırışıklıklar) arasındaki farkları ve uygulamada enjeksiyon derinliğini, kullanılacak doz ve teknikleri hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olması gerekmektedir. Çünkü yanlış bir uygulama istemeyen sonuçlara neden olabilir.
Botoks Uygulamalarına Ne Zaman Başlanmalıdır?
Dinamik kırışıklıkların görünümünden rahatsız olan herkes botoks uygulamasını yaptırabilir. Botoks yaptırmaya başlamak için “doğru yaş” yoktur. Botoks uygulama yaşı kişinin mimiklerini kullanma sıklığına bağlı olarak bireysel değişiklikler göstermektedir. Eğer kişi mimiklerini çok kullanıyor ise 20’li yaşlarda da başlanabilir. Ayrıca kırışıklıkların oluşmasını önlemek için önleyici bir önlem olarak botoks uygulaması da yaptırabilirsiniz.
Botoks Uygulaması Acıtır mı?
Botoks enjeksiyonları için kullanılan iğneler son derece incedir. Çoğu insan botoks uygulaması sırasında çok az rahatsızlık hisseder veya hiç rahatsızlık hissetmez. Bazı kişiler hafif bir yanma veya batma hissi tanımlar. Eğer ağrı eşiğiniz düşük ise; topikal anestezik krem uygulanmaktadır.
Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?
Uygulama öncesinde kişinin isteğine göre lokal anestezi uygulanır. Çünkü çok ağrılı bir işlem değildir. Ortalama uygulama süresi 7-10 dk kadardır. Uygulama sonrasında hafif kızarıklığınız olabilir (herkeste beklenmez özellikle açık tenli bireylerde daha sık karşılaşılır) ve birkaç saat içinde geçer.
Botoks Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?
- Başınızı 4 saat boyunca dik tutmanız gerekmektedir
- Uygulama yapılan alanların 12 saat boyunca ovuşturulmaması-baskı yapılmamasını gerekmektedir
- 24 saat fiziksel aktiviteden- hamam-saunadan uzak durmanızı, banyo yapmamanızı- fön gibi sıcak saç uygulamalarını uzak durmanız gerekmektedir.
- 24 saat boyunca alkol alınmasını önermiyoruz
- İşlemden sonra 2 gün içinde uzun uçak yolculuklarını önermiyoruz
Botoksun Etkinliği Ne Zaman Başlar?
Botoks uygulamasından sonra, genellikle 3. veya 4. gün civarında istenen etkileri fark edilmeye başlanır. Tam sonuçlar 10 ila 14 gün içinde görünür olacaktır. Kontrol uygulamasını için en uygun zaman 10’uncu ila 15’inci gün aralığıdır.
Botoks’un Etkinliği Ne Kadar Sürer?
Botoks tedavisinden sonraki üç ila altı ay içinde toksinler kastan uzaklaşır ve kaslar yeniden hareket eder. Sonuç olarak, kırışıklıklar geri döner ve migren ve terleme gibi sorunlar devam edebilir. Spor yapmak- sıcak iklimde yaşamak- sigara içmek botoks’un süresini kısaltır. Aynı zamanda sizlerde kaslarınızı kontrol etmeyi öğrenmeniz gerekir, eğer çok çatıyorsanız veya alın hareketlerini çok kullanıyorsanız veya çok gülüyorsanız yani kaslarınızı ne kadar çok kullanıyorsanız geriye dönüşler o kadar çabuk olacaktır. Kaslarınızı kontrol etmeyi öğrenmek sizler için büyük avantaj sağlayacaktır.
Botoks Uygulamasının Sıklığı Ne Olmalıdır?
Botoks uygulamasını en erken beş ay sonra yapılması sizin için uygundur. Çok sık yapılması botulinum toksine karşı antikor gelişimine neden olur ve sonraki uygulamalarda etki süresi kısalır. Ve kontrol süresi uygulamadan 10’uncu ve 15’inci günler arasında olmalıdır. 10’uncu günden önce veya 15’inci günden sonra kontrol yapılması antikor gelişmesine neden olur.
Botoks Uygulaması Kimlere Yapılmaz?
Hamileyken Botoks Yaptırabilir Misiniz?
Botoks uygulamasından sonra botulinum toksininin bebeğinize zarar vermesi muhtemel değildir. Yine de, yapılmış olan kontrollü çalışmaları olmadığından uygulamayı çoğu doktor yapmak istemez.
Emzirirken Botoks Yaptırabilir Misiniz?
Botoks uygulamasından sonra botulinum toksininin anne sütüne geçip geçmediğinden dair net bir bilgi yoktur. Uygulama yapan doktorun tercihine bağlıdır.
Botoks ve Dolgu Maddeleri Arasındaki Fark Nedir?
Kozmetik olarak, botoks ve dolgu maddelerinin her ikisi de yüz çizgilerinin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Botoks botulinum toksininden yapılırken, dolgu maddeleri kollajen, hyaluronik asit veya kalsiyum hidroksilapatit dahil olmak üzere diğer doğal veya sentetik malzemelerden yapılır. Botoks enjeksiyonları kırışıklıkları azaltmak için kasları geçici olarak felç ederken, dermal dolgu maddeleri hacim kazandırır, çizgiler arasındaki boşluğu doldurur ve nemi korumaya yardımcı olur. Botoks uygulamasını üst yüz bölgesinin kırışıklıklarında özellikle kullanılmaktadır.
Son Söz:
- Bölgesinde kırışıklık tedavisinde altın standart olmaya devam etmektedir.
- Botoks uygulamasının güvenilirliği kanıtlanmış ameliyatsız kozmetik uygulamaların en sık yapılanıdır.
- Potansiyel yan etkiler genellikle geçicidir ve görülme sıklığı uygun hasta seçimi, uygulayan doktorun teknik bilgisi ve tecrübesi ile ve uygun dozlarla en aza indirilebilir.